Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Perustietoja

Klikkaa linkkejä allaolevasta valikosta lukeaksesi tiettyä kohtaa.

Kaikki teksti lainauksia lukuunottamatta © Varga, 2016-2017. All rights reserved.

Kajahduksesta ylipäätään

Hoitamisesta

Kajahduksesta ylipäätään

huomaathan, että Kajahdus on virtuaalinen kennel, kaikki tässä osiossa oleva on bittiavaruuden tarinaturinoita.

Kajahdus on virtuaalikennel, jossa hoitaja- ja kisatoiminnan rinnalla pyörii rescuekoirien kuntoutusbisnes. Kennel on siis kuntoutus- ja usein myös loppuelämän koti virtuaalisille rescuekoirille. Koiria kuntoutetaan niiden oman tahdin mukaan, ja hyvinvoinnista pidetään tarkasti huolta. Kajahdukseen koiria tulee koiratarhoilta, joilla on lopetusaika (yleensä n. 60 päivää tarhalle tulon jälkeen adoptoimattomat koirat lopetetaan), ja muista maista kaduilla pyörineitä koiria. Täällä koira lopetetaan ainoastaan, jos tilanteelle ei enää voida mitään tai koira kärsii. Kajahduksessa on myös koiria, jotka eivät ole rescuetaustaisia. Nämä koirat toimivat tukena kuntoutettaville ja niillä saatetaan myös tehdä pentueita joskus tulevaisuudessa.

 

Perusperiaatteet

 

Kun rescuekoirat saapuvat Kajahdukseen, ne saavat ensin ensin levähtää ja tottua ympäristöön, mikäli eläinlääkärille ei ole palavaa tarvetta. Sen jälkeen ne tarkastetaan, rokotetaan ja määrätään mahdollisesti lääkitys. Koiria saa aluksi hoitaa vain henkilökunta ja kennelin omistaja, myöhemmin hoitajat saavat avustaa niiden kanssa toimimisessa. Rescuekoira saa ensin rauhassa ystävystyä yhden tukikoiran kanssa, ennen kuin sitä edes yritetään tuoda laumaan. Kun kuntoutus on siinä vaiheessa, että koiran voi päästää muiden koirien luo, tutustuminen tapahtuu reviirittömässä paikassa muutama kerrallaan. 

Tukikoiran hoitaja saa alkaa ottaa rescuekoiraa vaikka arkilenkeille mukaan, jos hän haluaa, ja touhuta sen kanssa, kunnes rescuekoiralle otetaan oma hoitaja. Jos kennelissä on sillä hetkellä paljon koiria, rescuekoira annetaan huolehtivaan kotiin, kenneliin tai yksityiskoiraksi tai sijoitetaan esimerkiksi tutun perheeseen.

Rescuekoirat

Tällä hetkellä Kajahduksessa on 2 rescuekoiraa, Sadie ja Sima, ja 4 tukikoiraa, Aura, Nasu, Kija ja Les.

Idea kaiken takana

tässä osiossa olevat eivät sitten olekaan bittiavaruuden tarinaturinoita vaan ihan totisinta totta.

.

Kajahduksen ideana virtuaalikennelinä olemisen ohella on tuoda esille rescue-eläintoimintaa Suomessa ja ulkomailla. Se on erilainen normaalista kennelistä, sillä hoitajat pääsevät tarinamuodossa tutustumaan koirien kuntoutukseen ja prosessiin, jonka hylätyt koirat, kissat ja muut lemmikkieläimet käyvät läpi.

"Romaniassa kansainväliset adoptiot ovat välttämättömiä sterilointiohjelmien ylläpitämiseksi, ainakin jos halutaan välttää täysin terveiden koirien lopettaminen. Syy tähän on luonnollisesti se, että tarha kykenee pitämään suojissaan vain tietyn määrän koiria. Tarhalle saapuu päivittäin steriloitavaksi sellaisia koiria, joita ei voi eläinsuojelullisista syistä enää päästää takaisin kadulle (pentuja, aliravittuja ja iäkkäitä koiria jne.), ja koska paikallinen väestö ei adoptoi, on näillekin koirille keksittävä ratkaisu. Yleinen ratkaisu Romaniassa on koiratarha, jossa eläimiä pidetään todella kurjissa olosuhteissa vuodesta toiseen.

Osin tämä johtuu ennakkoluuloista kansainvälisiä adoptioita kohtaan. Ihmiset ovat vakuuttuneita siitä, että muihin Euroopan maihin adoptoidut koirat päätyvät nahkatehtaisiin tai eläinkoelaboratorioihin. Pelko on aiheetonta ja hysteeristä, ja se johtaa eläinten pitämiseen mieluummin näillä surkeilla tarhoilla kuin että ne annettaisiin omaan, rakastavaan kotiin ulkomaille."

- Koirien ystävät

 

Linkkejä

rekku rescue

  • Suomalainen eläinsuojeluyritys, joka ottaa huostaansa koiria, kissoja ja pieneläimiä. Rekku Rescue ei lopeta adoptoimattomia eläimiä (englanninkielinen termi No-kill shelter), ja osa koirista annetaan kotihoitoon. Lahjoituksia (sekä rahaa että tavaraa, esim. peitteitä, ruokaa, jne.) otetaan vastaan.

 

kodittomien koirien ystävät ry

  • KKY toimii Romaniassa Mustanmeren köyhällä rannikolla. He tarjoavat mm. ilmaista eläinlääkärityötä tarvitseville, turvapaikkoja kodittomille koirille, hevosille ja aaseille, kohdistetusti myös vammaisille lapsille. KKY ottaa tällä hetkellä vastaan rahalahjoituksia.

 

pelastetaan koirat ry. ja kulkurista kaveri

  • Pelastetaan koirat RY toimii Viron koiratarhojen olojen parantamiseksi sekä siellä asuneiden/asuvien koirien kotien löytämiseksi. Koirille etsitään Suomesta uusia koteja jatkuvasti. Yhdistys toimii nykyisin pääosin Romaniassa. Pelastetaan koirat RY ottaa vastaan raha-ja tavaralahjoituksia, ja keräyspisteitä onkin Suomessa usealla eri paikkakunnalla. Lista keräyspisteistä

 

  • Kulkurista kaveri aka Viipurin koirat ry. toimii Viipurin koiratarhan hyväksi parantamalla elinoloja ja auttamalla rakentamaan suojia ja turvallisia aitauksia. He myös etsivät koiratarhan asukeille koteja Suomesta. Viipurin koirat ry ottaa vastaan raha-, muona- ja tarvikelahjoituksia.

 

Kuinka voin auttaa?

Kuten aiemmassa osiossa jo mainittiin, miltei kaikki rescueyhdistykset Suomessa toimivat vapaaehtoistoiminnan avulla. Lahjoitukset ovat enemmän kuin tervetulleita, sen lisäksi yli 20 - vuotiaat voivat osallistua vapaaehtoistyöhön ja toimia mm. koirien kummeina. Kahta viimeistä sekä sijaiskotitoimintaa kannattaa harkita, mutta se kannattaa tehdä huolella. Jos olet alaikäinen, voit auttaa levittämällä tietoa tai vaikkapa keräämällä vanhoja koiratavaroita naapurustostasi ja lähettämällä ne keräyspisteen kautta tarvitseville.


Hoitamisesta

Kajahduksessa hoitaminen tapahtuu sekä tarinoita lukemalla/pelaamalla että niitä itse kirjoittamalla. Kuvien ja sarjakuvien piirtäminenkin on mahdollinen hoitomuoto, jos se kuulostaa mukavammalta omaan korvaan.

Hoitajien oleskelutilat

Hoitajien oleskelutiloihin pääset sisälle, kun olet aloittanut hoitajana. Sieltä avautuu kokonainen uusi maailma harrastusmahdollisuuksineen ja interaktiivisine seikkailuineen. Oleskelutilat ovat Kajahduksessa hoitamisen ydin, ja se on haluttu pitää hoitajien keskeisenä tilana.

Interaktiivisissa tarinoissa 

hoitaja pääsee seikkailemaan erilaisissa tarinoissa ja vaikuttamaan, mitä niissä tulee tapahtumaan. Valinnoista riippuen lopputuloksena voi olla kahta eri laatua: ensimmäinen vaihtoehto ovat ruokatarvikkeet (esimerkiksi marjoja, perunoita, jne.) joista saa tehtyä koulutusherkkuja. Riippuen ainesosista, koulutusherkut voivat olla joko tehokkaampia tai laimeampia → mitä tehokkaammat herkut, sitä nopeammin koira oppii tempun. Herkkuja voi myös voittaa mm. arvonnoista tai kuukauden/kauden hoitaja - palkintoina. Toinen vaihtoehto ovat muistoteli kuvat, piirrokset tai esineet. Muistoja keräämällä hoitajasta tulee kokeneempi ja kokeneempi, ja hän saa alkaa touhuta koiran kanssa vapaammin. Myös uusia tarinoita avautuu kokemuspisteiden myötä. Interaktiivisia tarinoita ei tule olemaan joka hoitokerralle, joten tämä ei ole ainoa hoitomahdollisuus.

Koska haluamme pitää tarinat pelimäisinä, pyytäisimme, että hoitajat pelaisivat pelin läpi vain kerran eivätkä pläräisi läpi mahdollisuuksia ja valitsisi niistä parhaimpia. :)

Hoitotarinoissa

toimitaan perinteisin tavoin; kokemuksen puitteissa hoitaja kirjoittelee touhuistaan hoitokoiransa kanssa. Näistäkin ansaitaan joko muistoja tai ruokatarvikkeita, mutta niiden kahden välillä tapahtuva päätös on ylläpitäjän (eli minun, moi!) käsissä. Kommentoin tarinoita ja saatan mainita kehitysehdotuksia esimerkiksi kirjoitusasuissa, mutta mikäli et sitä halua, voit vinkata minulle missä vaiheessa tahansa. :) Hoitotarinoita kirjoittaessaan hoitajan kokemustaso kohoaa, joka määrittää mm. hoitajakoirien määrän ja sen, minkälaisissa hommissa kennelillä haluaa olla.

Tiettyjä tehtäviä suoritettuaan tai esimerkiksi leireillä ollessaan hoitajalla on myös mahdollisuus kerätä merkkejä. Nämä ilmestyvät hoitajan kaappiin palkintojen kohdalle.

Temput

p

Temppuja opettamalla voit saada villiluonteisen hoitokoiraasi hanskaan paremmin, harrastaa hauskoja lajeja tai vain hallita kaikkien huomion koirapuistossa, kun koirasi tanssahtelee takajaloillaan. 

Temppuja voi opetella kurssilla tai niitä voi opettaa itse. Kurssilla opit enemmän temppuja kerralla, mutta se maksaa kolikoita, itse opettaessasi käytät herkkuja. Joidenkin harrastuksien aloittamiseen täytyy osata tietyt temput, ja mm. agilitykisoihin osallistumiseen ja vaikeustason nostattamiseen niitä tarvitaan kokemuksen rinnalla. Leireilläkin opetellaan usein temppuja, joista osa saattaa olla yksilöllisiä liittyen vuodenaikaan (esim. kelkan vetäminen) tai leirin aiheeseen (veneen perässä uiminen) liittyen. 

Opetettavat temput

Temput voi joko opettaa itse, tai aloittaa harrastuksen perustasolta, jolloin kurssista maksetaan kolikoilla ja tarinoilla eikä sinun tarvitse käyttää herkkuja. Perustason temppuja ei kuitenkaan voi opetella harrastuksen kautta.

Tällä hetkellä opetettavissa ovat nämä temput:

Perustaso

Istu - 2 perusherkkua

Maahan - 2 perusherkkua

Katsekontakti/Täällä - 2 perusherkkua

Ole hyvä/vapaa - 2 perusherkkua

Tule - 3 perusherkkua 

Irti - 3 perusherkkua

Paikka - 4 perusherkkua

Seuraa - 4 perusherkkua

Toko I (3 temppua perustasolta vaadittu)

Nouda - 2 perusherkkua

Pidä - 2 perusherkkua

Sivu - 3 perusherkkua

Estehyppy - 3 perusherkkua

Liikkeestä maahan - 4 perusherkkua

Paikalla makuu - 4 perusherkkua

Kauko-ohjaus - 4 perusherkkua

Kun kaikki tämän tason temput on opetettu, koirakolla on oikeus kilpailla tokossa tasolla ALO.

Agility I (3 temppua perustasolta vaadittu)

Yli (peruseste) - 2 perusherkkua

Aalle (A-este) - 2 perusherkkua

Kepit (ohjureilla) - 3 perusherkkua

Putkeen (suora putki) - 5 perusherkkua

Lankku (lankku) - 5 perusherkkua 

Kosketa (lankun/keinulaudan kosketusalustalle osuminen) - 4 perusherkkua

Kun kaikki tämän tason temput on opetettu, koirakolla on oikeus kilpailla agilityssä perustasolla.

Palvelus I perustaso 2 (4 temppua perustasolta vaadittu)

Jälki (alkeet) - 3 perusherkkua

Haku (alkeet) - 3 perusherkkua

Viesti (alkeet) - 3 perusherkkua

Kun kaikki tämän tason temput on opetettu, koirakolla on oikeus osallistua luonnetestiin / BH-kokeeseen.

Show I (2 temppua perustasolta vaadittu)

Ympäri - 1 perusherkku

High five - 1 perusherkku

Tanssi - 2 perusherkkua

Alta (jalkojen lomasta pujottelu) - 3 perusherkkua

Pam (leiki kuollutta) - 3 perusherkkua

Laula (ulvo) - 3 perusherkkua

 

paimennus I (3 temppua perustasolta vaadittu)

Aja siitä (lupa lähestyä eläimiä) - 3 perusherkkua

Oikealta - 2 perusherkkua

Vasemmalta - 2 perusherkkua

Hiljaa - 4 perusherkkua

 

lisää tulossa!

 

Ruokatarvikkeet

 

Ruokatarvikkeita keräämällä hoitaja valmistaa koiralleen koulutusherkkuja, joiden avulla tälle voi opettaa temppuja. Arkitottelevaisuudesta hupsuttelutemppuihin ja siitä edespäin vaikka palveluskoiralajeihin, herkuilla pääsee eteenpäin, jos innostus riittää! Ruokatarvikkeita on monia erilaisia, ja jotkut niistä ovat tehokkaampia (= maistuvampia) kuin toiset. Esimerkiksi mustikat, jotka tunnetaan superfoodina, ovat kaksi kertaa tehokkaampi ainesosa kuin kaupan lihapullat. 

Otetaan esimerkiksi vaikka istumisen opettelu. Porkkananameilla sen opetukseen kuluu kaksi herkkupalaa, kun taas Peruna-lohipalasilla vain yksi. Herkkujen tehokkuuden saat selville herkkugeneraattorissa, ja suosittelen painamaan ne mieleen tai kirjoittamaan ylös - mutta jos ne pääsevät unohtumaan, ei huolta: kaapistasi löytyy kaikki tarvittava tieto omistamistasi herkuista.

 

Herkkujen tehokkuus

Herkut voivat olla joko kelpaavialaimeitanormaaleja,  keskitasoisiahoukuttelevia tai vastostamattomia

Kelpaavat 0.25 normaalia herkkua
Laimeat puolet normaalista herkusta
Normaalit  
Keskitasoiset puolitoista normaalia herkkua
Houkuttelevat kaksi normaalia herkkua
Vastustamattomat kolme normaalia herkkua

Muistot & kokemus

Muistoja kerätään pelaamalla ja tarinoita kirjoittamalla. Ne ilmestyvät kaappiisi, ja niiden avulla kokemuksesi lisääntyy. Muistoja voivat olla kuvat vaikka leirin päättäjäisistä, ruusuke ensimmäisistä kisoistanne ikinä tai vaikka itsetekemäsi kaulapanta. Kokemuksen myötä pääsette mukaan Vargan (yp) kanssa vaikkapa näyttelyihin ja lenkkimahdollisuudet avautuvat kauemmas ja kauemmas ulkomaailmaan. Kokemuksen avulla pääset myös kilpailemaan vaativammilla tasoilla. Kokemuksen karttuessa sinulle avautuu myös uusia mahdollisuuksia; niihin lukeutuu muun moassa toisen hoitokoiran otto tai rescuekoiran kuntouttaminen.

Kokemusta mitataan mittarilla, joka löytyy hoitajan kaapista. 

Taso 0 - Saat touhuta hoitsusi kanssa lähimaastossa ja käydä vaikka koirapuistossa, mutta mitään sen erityisempää et vielä pääse tekemään.

Taso 1 - Nyt saat alkaa opettaa hoitsullesi temppuja.

Taso 2 - Tällä tasolla saat alkaa osallistua hoitsuviikonloppuihin ja leireille.

Taso 3 - Kennelinsisäiset kilpailut ovat nyt sinulle mahdollisia.

Taso 4 - Uusi, sinulle personalisoitu interaktiivinen tarina aukeaa!

Taso 5 - Saat halutessasi ottaa toisen hoitsun.

Taso 6 - Kilpailulupa ulkopuolistenkin kennelien kilpailuihin

Taso 7 - Saat halutessasi ottaa rescuekoiran hoidettavaksesi.

Taso 8 - Uusi, sinulle personalisoitu interaktiivinen tarina aukeaa!

Taso 9 - Saat halutessasi ottaa kolmannen hoitsun.

Taso 10 - Sinulla on nyt lupa olla isosena leireillä ja halutessasi voit myös opettaa harrastuskursseilla.

 

Ostokset

Kolikkoja keräämällä hoitajat voivat ostaa tavaroita hoitsulleen, jotka ilmestyvät oston jälkeen kaappiin. Tavarat huomiodaan mm. interaktiivisissa tarinoissa ja hoitopäivyrikirjoituksissa, ja esimerkiksi talvileirille täytyy ostaa mantteli, jos hoitokoirallasi on lyhyt turkki. 

Varusteliikkeenämme toimii Kreivitär, erikoisvarusteet (c) Varga.

Ruokatarvikkeita pääsee ostamaan Aineskaupasta. Mitä enemmän aines maksaa, sitä tehokkaampia herkkuja siitä tulee. Kannattaa myös miettiä, mitkä ainekset sopivat parhaiten yhteen; hunaja-omena-porkkana on tehokkaampi kuin esimerkiksi bataatti-jauheliha-vanilja. Miettimiseen ei kuitenkaan kannata käyttää liikaa aikaa, herkkuja niistä tulee joka tapauksessa.

 

Ulkoasu © 2016 H02877/Virtualdesign | Ulkoasun kuvat © Lundtola (CC 2.0 BY-NC-SA) ja Radvydas S.)

©2019 Kajahduksen virtuaalikennel - suntuubi.com